Pis - Aut
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Saveti u vezi tekstova

Ići dole

Saveti u vezi tekstova Empty Saveti u vezi tekstova

Počalji od Skrim Pet Apr 23, 2010 11:11 am

Vodič kroz pisanje jednog Dječaka

Napisao 3X

Šta je linija?

Linija je sve ono što “stane“ između dva snera(ovde bi stvarno trebala bolja definicija,ali ono da je može shvatiti svaki početnik)
Linija,lajn ili stih bi trebala da ima dužinu od oko 15 slogova,sve zavisno od brzine bita i vještine,stila repera.

Rima

Ovde nastaju problemi jer ljudskom mozgu je teško shvatiti da rimovati možeš i na drugi način osim onog prastarog,pjesničkog.Dakle,rima jeste npr nada – vlada ili korak – gorak,ali postoji drugi oblik rimovanja tzv rimovanje na samoglasnike koje se formuliše kad se usredsrediš samo na samoglasnike riječi koje treba srimovati.
Bliže objašnjenje: uzećemo riječ RAZLOG. Samoglasnici od kojih se sastoji ova riječ su A i O
Sada tražimo riječi koje takođe imaju dva sloga sa samoglasnicima A i O
Možeš srimovati milione riječi: PLAFON,STAKLO,MRAKOM,VAŽNOST,KASNO,JAKO itd.
Jedini uslov u ovom slučaju je da su samoglasnici A i O.
Evo nekih primjera za ovo rimovanje:

Kao nemoćni starac od ljudi bežiš u sEbE
ali tamo je već haos, ludiš u glavi je nErEd,
Kad sve poteze drugih i pamtiš kao fix idEjE,
bolna sujeta curi na papir truje tvoje pEsmE

Ili

vračara je izvukla iz magle kristalne kUglE
3 lika šta vratit će carstvu porušen UglEd
rezurektirat mrtvu djecu, dignit srušene kUćE
zaustavit kugu i glad, donijet kišu usred sUšE

Rimovanje

Rimovati možeš na više načina.Primarno je,naravno, na kraju svakog stiha i to parno.
To znači da treba da rimuješ po dva stiha ,ili četiri,šest,osam iako se sve može zaobići,ali prvo treba raditi po nekim šemama da bi se prešlo na neki viši nivo blabla
Naravno,rimovanje ne mora biti samo na kraju stiha,može se kombinovati na razne načine.
Najlakše ću objasniti kroz primjere:

ovo je saundtrek guzve u sred metropole
kroz spustene prozore ljudi psuju jedni druge

Kod ova dva stiha rimuje se riječ na polovini prvog stiha sa onom na kraju drugog stiha,te riječ na kraju prvog stiha sa onom na polovini drugog stiha.Sve to možeš primjetiti iz ovog podebljano/crveno
Koristi se kada želiš da uneseš malo raznovrsnosti u šemu rimovanja,da ne bude sve srimovano samo na kraju stiha.

prije sam bia u kurcu još uvik sam isti
tolko kul da dobiješ gangrenu u pički
ali šta se tiče rima, rime su mi vruće
tolko vruće da na pumpi ne smim niti mislit

Ovde se sve rimuje na kraju stiha,ali preskače se rima na trećoj linija,time se gubi malo na nekoj dinamičnosti,ali ovakvo rimovanje često zna biti vrlo korisno.

Ima još masa primjera i odstupanja od klasičnog rimovanja i vjerovatno ih možeš prepoznati dok slušaš svog omiljenog repera,ali uglavnom nije lako adekvatno „lutati“ sa rimom

Da se pobrinem da sve bude jasno i najvećim početnicima analiziraću rimovanje u dva djela strofe dva potpuno različita repera.

Ja sam svaki sto se stalno zorom poslom budi rano
K’o dva odvojena bica sam,u sukobu konstantnom
Jedan kaze moram biti oran,drugo jos bih spav’o
Ne posustajem,ustajem s tonu teskom glavom
Bacim pogled na ogledalo, u njemu stvori se
Taj neznanac koji predano sa sobom bori se
Cudan utisak sam stekao,da ortak cini sve
Kako da nesto bi mi rekao.Ne kapiram ni rec
Automatski k’o robot, kozu svakog radnog jutra
Predjem vodom,spiram otrov koji dolazi iznutra

Škabo – Sam protiv sebe

Jasno se vidi da on ne odstupa od rimovanja na kraju stiha kroz čitavu strofu(tj. ovaj dio strofe)
Osim tog rimovanja često koristi internale a to znači da rimuje riječi unutar stiha kao što se vidi u prvom stihu zorom – poslom,pa onda i u ostalim, moram – oran, posustajem – ustajem,svakog-radnog i vodom – otrov.
Takođe često rimuje na pola stiha,znači rime: ogledalo – predano,stekao-rekao, robot-vodom-otrov.
Može se primjetiti da su mu linije približno iste dužine,vrte se oko 15 slogova i Škabo ima ovakvu šemu rimovanja od kad ja znam za njega i slušam njega,nije previše komplikovana i mislim da bi svi početnici trebali da streme ovakvoj šemi rimovanja( bar ja jesam u početku

Ako uz minimum rada,a mnogo potkovica,
mutiranih detelina i zecijih šapa,
medju svim tim unikatnim reperima
baš ja budem dospeo na mtv kanal,
onda povlačim sve što će uslediti sada:
radije bih gledao dvadeset cetiri sata
raznih reklama za deterdžent ili prašak,
nego vaše felne zlatne lance i sranja.

SQB & The Easst – Selebriti trip

Odmah na početku Ist koristi rimovanje na pola prvog stiha i na kraju drugog, rada-šapa.
Poslije toga dolazi do situacije gdje dvije riječi potkovica – detelina,koje bi se,teoretski, trebale rimovati ne rimuju,jedino kad bi vrlo nakaradno izgovorili ove riječi,naglašavajući zadnja dva sloga.
Da nastavim sa strofom
Opet koristi to,nazvaću ga rimovanje po dijagonali, sa detelina – reperima,a u ostatku texta koristi klasično rimovanje na kraju stiha i na jednom mjestu koristi MULTIRIMU
Objašnjenje

Multisilabičko rimovanje(multisyllabic rhymes) je rimovanje na više slogova(eng. syllable-slog)
Često se koristi izraz Multirima,ili najednostavnije multi,multis,kako ko.
Multis predstavlja svako rimovanje na više od dva sloga.

Nađi me u separeu u klubu pipan kuju
Za stolom vrtin debelu trubu sipan žuju

Ovde imamo odličan primjer multisa,zadnje tri riječi svakog stiha se rimuju,ukupno 6 slogova.
Još jedan primjer:

O homoseksualcima se najviše priča kad je godina izbora.
Feget prosipa sranja kako ih je takve stvorila priroda.
A i majka mu podivlja kad vidi da je podigla izroda,
treba vam gomila pribora i opet vam se ne bi rodila prinova.
Pederski lobi jača, samo ih gledaj
sad će da kažu da iz raja nisu izašli Adam i Eva već Adam i Evan.

Evo dio Krangove strofe,njegova šema rimovanja je dosta dobra i može se lijepo vidjeti koliko riječi on rimuje.Mislim da nema potrebe da objašnjavam,sve što treba da se vidi je podebljano.

Multirime je dosta teško pisati i treba mnogo vježbe da bi one izgledale fino upakovano.

Sadržaj

Sadržaj je najvažniji dio svakog texta jer i ako imaš super rimovanje,multise,zanimljive šeme rimovanja,sve to pada u vodu ako ti proklizuješ kroz text.Dobar text mora da ima dobre metafore,poređenja,i naravno kvout linije,jer vrlo je teško napisati dobar text bez kvout linija iako nije nemoguće,dešava se jelte molim vas
Najjednostavnije objašnjenje za metaforu koje sam pročitao negdje tj. razlika između metafore i poređenja je
Ja sam kao životinja – poređenje; Ja sam životinja – metafora
Primjeri su glupi jer su bukvalno prevedeni sa engleskog
Znači poređenja koriste riječi kao i poput,a metafore ne.
Dobro poređenje je npr: „...vidiš da mozak može biti mali kao razlika između pepsija i koka kole“
Ili „pišam kiselinu poput robota“
Drugi oblik poređenja je korišćenje komparativa nekog pridjeva npr. Bolji,jači,veći,brži itd.
Primjer: Reperi istrošeniji od Sevinog sfinktera
Poređenja treba da budu zanimljiva i maštovita jer poređenja poput „za tebe u repu k’o Majkl Felps u plivanju“ su više nego debilna-

Metafore
Uvijek treba biti oprezan u pisanju metafora jer nikada nije dobro ako napišeš metaforu koju niko ne razumije,tako da treba znati šta i kako.Takođe ne treba pretjerivati sa njom.
O metafori se može dosta razglabati,ona se može prožimati kroz čitav text,tzv proširena metafora ili alegorija i to je stvarno teško izvesti efektno.
Evo jednog primjera za metaforu:
„U naopakom svijetu di na jakom svijetlu
Vampiri nesmetano snobovski šetaju“

Evo listam svoj folder sa lirikama i od domaće muzike imam samo Dječake tako da su mi svi primjeri manje-više njihovi,pa tako i ovaj.Drugi ovde koristi „vampire“ umjesto ljudi,ustvari on govori da su ljudi kao vampiri,znači vriši skraćeno poređenje i preskače to „kao“ i to je jedan kul primjer metafore.

Postoje još neke korisne stilske figure kao što su kontrast ili hiperbola,i mnoštvo drugih,ali njih,kao i ove još bolje izuči na časovima srpskog/hrvatskog/bosanskog.

Uzdravlje

PREUZETO SA SUG-A
Skrim
Skrim
Admin

Broj poruka : 112
Datum upisa : 22.04.2010
Godina : 31

https://pis-aut.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

Dozvole ovog foruma: